1 Haziran 2012 Cuma

Kitap 4: Atlas Shrugged - Ayn Rand

.
Atlas Silkindi ile ilgili yorumuma geçmeden önce öncelikle The Fountainhead ile ilgili yazımı tekrar anımsatmak istiyorum; http://oceanlandtoo.blogspot.com/2012/01/kitap-1-fountainhead.html 
.
Her iki kitap da oldukça uzun olmasına karşın akıcılıklarını hiç kaybetmedikleri için keyifle tamamladığımı söyleyebilirim. Bu akıcılığın formülasyonu ise her bir bölümün bir öncekinden hep bir adım daha öteye  geçmesi ve finalin zirvede biteceğini hissettiriyor olmasıydı. 
.
Eğer tüm dünyayı kapsayacak ve etkileyebilecek bir felsefeyi anlatmak istiyorsanız ya bir felsefe kitabı yazarsınız ya da Ayn Rand'in yaptığı gibi olağanüstü bir hikayeye sarmalayarak onu bir roman içinde anlatırsınız. 
.
The Fountainhead'de bireycilik ile kollektivizim arasındaki farkı ortaya koyarken Atlas Silkindi'de ise iki kavram arasındaki uçurumu gözler önüne sermektedir. Karakterlerin siyah ya da beyaz olması hiç grilere yerverilmemesi ise bu uçurumun kapanmasının imkansızlığını ortaya koymak için özellikle belirlenmiş gibidir. 
.
.
Dagny Taggart, Francisco Domingo Carlos Andres Sebastian d'Anconia, Hank Rearden, Ragnar Danneskjöld gibi kusursuza yakın karakterleri tanımanın yanı sıra meşhur Who is John Galt? sorusu ile kitabı okumayanlar tarafından bile ismi bilenen ama kim olduğu bilinemeyen John Galt'ın da artık kim olduğunu biliyorum. Tıpkı Otostopçunun Galaksi Rehberini okuyanların ya da filmini izleyenlerin "What is the meaning of life? / Hayatın anlamı nedir?" sorusunun cevabını bildikleri gibi. 

Hiç yorum yok :