4 Ocak 2011 Salı

Kitap 1: To Kill a Mockingbird

Kitapta en çok etkilendiğim karakter Atticus Finch'ti. Kitabı okurken bir insan nasıl bu kadar düzgün, mantıklı, sakin ve anlayışlı olabilir ki diye kendi kendime sorup durdum. Scout ile Jem'i yetiştirirken onların çocuk olduğunu unutmadığı gibi kendilerine özgü kişilikleri olan bireyler olduklarını da asla atlamadı. Zaten kitabın en başında iç kapakta yazan "Avukatlar da bir zamanlar çocuktu" ifadesindeki gibi çocukluğunu unutmamış bir avukattı.
Kitabın konusuna gelince, bir yanda zencileri hor gören cahil ve ön yargılı kasaba halkı diğer yanda ise haksızlığa uğramış bir zenciyi savunan vicdan ve akıl sahibi bir avukat. Ve tüm bu çekişmelere tanıklık eden Scout ve Jem adında iki çocuğun hikayesini anlatıyor.
Boo Radley ise kitabın en az görünen ama en çok merak edilen karakteri. Tüm bu mücadele ve çekişmelerden kısacası dünyanın çirkinliğinden kendini soyutlamış ve evine kapanmış olmasına karşın meraklı komşuları Scout ve Jem için arasıra evinden çıkmak zorunda kalıyor. Onun evinden çıktığı ender zamanlar ise kitabın en soluksuz okunan kısımları...
Scout'un tüm olaylar sonrasında söylediği "...Sonuçta insanların garip olduğuna, onlara aldırmamaya ve mecbur kalmadıkça asla hiçbirini düşünmemeye karar vermiştim." cümlesi onunla aynı yaşlarda olduğum sırada benim de kendi kendime aldığım bir karardı. Tahammül edemeyeceğim insanları değiştiremeyeceğimi anlayınca onları hiç yokmuşçasına görmezden gelmenin özellikle ruh sağlığım için en iyisi olduğunu düşünür ve halen uygularım.
Kitap yazarına Pulitzer ödülü kazandırmış ve film ise Oscar ödülü almıştır. Filmde Atticus'u Gregory Peck canlandırmış. Mükemmel bir seçim olduğunu düşünerek en kısa zamanda bu kitabın filmini de izlemek istiyorum.

kitap: http://www.ilknokta.com/kitap/59840/Bulbulu-Oldurmek.html

Hiç yorum yok :